Zöldhulladék elszállítás

A téli időszakot leszámítva egy kertes ház környékén folyamatosan nagy mennyiségű kerti hulladék keletkezik. Tavasszal és ősszel a folyamatos korrekciós metszések és favágások, nyáron pedig az állandó fűnyírás rengeteg olyan biohulladékot termel, melyeket a többség ugyan megpróbál komposztálni, azonban egy bizonyos mennyiség fölött ez gyakorlatilag lehetetlen feladat.

Sokan próbálkoznak azzal, hogy a kukába helyezik a zöldhulladékot, esetleg elégetik, de ezeket a legtöbb helyen már vagy betiltották, vagy az emberek rájöttek arra, hogy egy idő után egyik sem jó alternatíva, hiszen egy nagyobb kertben havi szinten több köbméternyi hulladék keletkezik. Ezek ugyan nem károsak sem a környezetünkre, sem az egészségünkre, azonban kezelhetetlen mennyiségben sem esztétikailag, sem a belőlük áradó bűz szempontjából nem szerencsés őket a kertben tárolni. Hogy mit lehet tenni ilyen esetben?

A zöldhulladék zsákos elszállítása

Szerencsére ma már a zöldhulladékok kezelése kapcsán is vannak szakszerű, magánszemélyek által is igénybe vehető szolgáltatások, mint amilyen például a zsákos elszállítási módszer, aminek részeként egy gyors, kényelmes, hovatovább biztonságos megoldást találhatunk a fentiekben ismertetett problémára.

A zöldhulladék zsákos elszállítása során a tulajdonosoknak nincs más dolguk, mint speciális zsákokba gyűjteni a kertben termelődő zöldhulladékot, ami előre egyeztetett időpontban kerül elszállításra a helyszínről. A szolgáltatás egyelőre kizárólag Budapesten és vonzáskörzetében vehető igénybe, a zsákokban összegyűjtött hulladék pedig egy engedélyezett lerakóhelyre kerül, ahol egy speciális technológia segítségével gondoskodnak a megfelelő újrahasznosításról, illetve feldolgozásról.

Ennek a megoldásnak az előnye, hogy rendkívüli mértékben csökkenthető vele a környezeti terhelés, hiszen a keletkezett zöldhulladékot nagyon sokan hajlamosak elhagyatott területeken, erdők szélén vagy illegális lerakókban elhelyezni, esetleg elégetni, de egyik sem jó megoldás, hiszen ezzel rengeteget ártunk környezetünknek. Bár közvetlenül a zöldhulladék nem károsít semmit, de például rengeteg tűzeset írható az ilyen illegálisan lerakott bioszemétnek a számlájára, arról nem is beszélve, hogy az önkormányzatoknak ezeket is ugyanúgy el kell takarítani, ami rengeteg pénzt emészt fel az adófizetők zsebéből.

Mit nevezünk zöldhulladéknak, avagy mi kerülhet a zsákba?

Zöldhulladéknak nevezünk milyen olyan növényi nyesedéket, amivel kapcsolatban adottak a biológiai lebomlás, avagy a komposztálás feltételei. Éppen ezért a zsákba kerülhet minden növényi eredetű hulladék, ezáltal fakéreg, ág, gally, forgács, fűrészpor, de bokrok, cserjék, levelek, termésszármazékok, széna, frissen vágott fű, sőt még avar is.