Vissza a hírek oldalra

Komposztálás vagy elszállítás: mi legyen a zöldhulladékkal?

(2019-02-12 )

Ezen a téren az átmeneti évszakok mellett a nyár a legkényesebb, hiszen ilyenkor az általános növényi nyesedékek mellett hetente legalább egyszer le kell nyírni a pázsitot, ami a kert nagyságának függvényében rengeteg zöldhulladékot eredményez. Persze tavasszal a metszések, ősszel pedig a levélhullás okozhat nagyobb problémát, így a kertes házban élőknek fel kell készülniük az egész éves zöldhulladék termelődésre, valamint el kell dönteni, hogy ennek a bio-szemétnek mi legyen a sorsa.

Alapvetően két lehetőség áll ilyenkor a családok előtt, mégpedig a komposztálás és az elszállítás, melyek mellett természetesen különféle illegális alternatívák is léteznek, ezek alkalmazását viszont még vészhelyzet esetén sem ajánljuk. Marad tehát a komposztálás vagy az elszállítás, melyek közül mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, így érdemes mérlegelni köztük, noha a legtöbben azért egyetértenek abban, hogy a zöldhulladék szakszerű elvitele minden tekintetben több pozitívummal kecsegtet. Lássuk azonban aprólékos ismertetéssel a két alternatívát!

A komposztálásról

Rengeteg embernek törik bele a bicskája abba, hogy a ház körül termelődő zöldhulladékot megpróbálja komposztálni, miközben bele sem gondol abba, hogy ez a folyamat, illetve ez a természetes módszer mivel jár együtt. Kezdjük azzal, hogy sokan azt hiszik a komposztálásról, hogy nem áll másból, mint a keletkező zöldhulladék egy helyre szórásáról, a biológiai lebomlást ugyanis a természet majd automatikusan elintézi. Ez részben igaz, azonban rendkívüli sarkítás a komposztálás kapcsán, hiszen amennyiben így teszünk, végeredményül nem kapunk mást, csak nagy halmokban gyűlő, felhasználásra alkalmatlan, gusztustalan rothadt növénykupacokat. Ennek az oka nem más, minthogy rengetegen nem veszik figyelembe: az egyes növénytípusoknak eltérő időintervallum kell a komposztálódáshoz, ezáltal a levágott fű például nagyon hamar lebomlik, azonban a lemetszett faágak feldolgozás – darálás, összevágás – nélkül akár évekig is egyben maradhatnak. Ha tehát a lenyírt pázsitot egy helyen akarjuk komposztálni a tavasszal megmetszett fás szárú sövényekkel vagy gyümölcsfaágakkal, annak garantáltan nem lesz jó vége.

Ez pedig még messze nem minden, hiszen a komposztáláshoz nemcsak megfelelő előkészítés szükséges – ami sok esetben speciális gépeket igényel és rendkívül időigényes –, hanem rengeteg hely is. Bár lehet venni kis konténereket, azonban ezek sokszor még arra sem elegendőek egy nagyobb kert esetében, hogy a levágott füvet tárolhassuk, illetve komposztálhassuk bennük. A nagyra nőtt fák, díszkerti növények, sövények vagy gyümölcsfák esetén egy általános metszés során akár halmokban is állhatnak a levágott ágak, melyek ilyenkor nemcsak a helyet foglalják, hanem az esztétika szempontjából is rontják kertünk megjelenését. Bár sokan egyszerűen elégetik a megszáradt nyesedékeket, azonban ez egyrészt több helyen tilos, másrészt környezetünk védelmének szempontjából egyáltalán nem ajánlott, kivéve abban az esetben, ha fatüzeléssel oldjuk meg otthonunk fűtését, hiszen ilyenkor a faágak feldolgozhatók például gyújtósnak.

A zöldhulladék elszállításáról

A komposztálás folyamata, valamint a zöldhulladék tárolása tehát egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan gondolják, ezzel a problémával pedig egyre többen találkoznak – pláne a nagyobb városokban. Ilyen esetekben lehet kiváló alternatíva a zöldhulladék elszállításának lehetősége, amit ma már magánszemélyek is elérhetnek, segítségével pedig nem kell a fenti problémák miatt fájnia a fejünknek. Ilyenkor ugyanis a lenyírt füvet, a lemetszett ágakat vagy az összegereblyézett leveleket egyszerűen zsákokba gyűjtjük, majd a megbeszélt időpontban átadjuk a szállítóknak, akik a megfelelő díj ellenében egy olyan helyre viszik a szemetet, ahol gondoskodnak annak szakszerű feldolgozásáról.

A közhiedelemmel ellentétben a zöldhulladék elszállítása semmivel sem körülményesebb, mint a komposztálás, sőt mi több, inkább lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb, egyetlen hátránya, hogy pénzbe kerül, de ez minimális befektetés a fenti problémák figyelembevétele után. Ebben az esetben a hulladékot ugyanis legfeljebb egy-két napig kell kerülgetnünk, és utána végleg megszabadulunk a szagától, valamint a látványától is, hovatovább garantáltan a környezetünket sem szennyezzük vele. Összességében tehát határozottan kijelenthető, hogy a zöldhulladék elszállítás sokkal előnyösebb és praktikusabb megoldás, mint a komposztálás, amivel kapcsolatban egy nagyon fontos kérdést szinte senki nem tesz fel magának: ha lesz is komposzt otthon, mit csinálunk majd olyan nagy mennyiséggel?