Vissza a hírek oldalra

Miért fontos a kertrendezés során a nagyobb fák visszavágása?

(2019-04-12 )

Amennyiben tehát kertgondozásra és kertrendezésre kerül sor, mindig vegyük ezt figyelembe, hiszen a legtöbbször nem csak a kert esztétikai értékét rontják. Fontos megjegyezni, hogy a túl nagyra nőtt fáknak nem mindig a teljes ledöntés a sorsuk, hiszen bizonyos esetekben szakszerűen vissza lehet őket fiatalítani, amivel egyrészt tartósan megszüntethetjük a túlnövés problémáját, másrészt pedig a növény utána nem ritkán még hosszú évtizedekig kertünk ékessége lehet. Hogy miért is olyan fontos a kertrendezések alkalmával visszavágni a nagyobb fákat? Ennek a legfőbb okait taglaljuk az alábbiakban:

A túl nagy fák beárnyékolják a kertet

Bár a nagy nyári melegben felbecsülhetetlen egy fa árnyéka, azonban a kisebb példányok is képesek lehetnek összefüggő menedéket biztosítani a káros UV-sugarak és a forróság elől, nem kell hozzá feltétlenül az égig felengednünk őket. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a túl magasra nőtt és túl terebélyes lombkoronát növesztő fa egyszerűen elnyomja az alatta elterülő többi egyedet, hiszen föléjük nő, és megfosztja őket a napsugárzástól, ami a növényeknek ugyebár elengedhetetlen a légzéshez, a fotoszintézishez, avagy az életben maradáshoz.

Amennyiben egy fa teljesen beárnyékolja a kertet, annak hosszabb távon több kellemetlen következménye lehet. Egyrészt ugyanis az árnyékban élő egyedek még jobban elmaradnak a fejlődésben, extrém esetben pedig annyira életképtelenné válnak, hogy megsárgulnak, lehullatják a levelüket, végső soron pedig elszáradnak, elpusztulnak. Fontos tehát, hogy már az első érzékelhető jeleknél visszavágjuk a túl nagyra nőtt fát, máskülönben nemcsak súlyos anyagi kár érhet minket a drága dísznövények kihalásával, hanem kertünk is olyan esztétikai torzulásokat szenvedhet, amit utána évekig képtelen lesz kiheverni.

Rengeteg növényi szemetet termelnek

A nagy fák általában nagy bosszúsággal járnak, mert méretükből kifolyólag rengeteg szemetet termelnek. Bár intenzívebben csak az őszi szezonban, azonban a legtöbb egyed az év minden időszakában hullat levelet, elszáradt ágakat, termésszármazékokat és így tovább. Ezeket folyamatosan takarítani, seperni, gereblyézni, gyűjteni és szállíttatni vagy komposztálni kell, ami folyamatos munkát ad, nem beszélve olyan kellemetlenségekről, minthogy ezek a növényi nyesedékek eltorlaszolhatják a csatornák és vízelvezetők útját, ami nagyon súlyos problémák előidézője lehet. Sőt mi több, a nagy fákról leszakadó ágak súlyos kárt tehetnek a kisebb növényekben, tehát a visszanyírással rengeteg felesleges munkától, bosszúságtól és nem utolsó sorban zöldhulladéktól megkímélhetjük magunkat, illetve kertünket.

Veszélyesek lehetnek otthonunkra és ránk nézve is

A túl nagyra nőtt fák visszavágásának egyik legnyomósabb oka azonban nem is annyira a sok szemétben, vagy a többi növény elnyomásában keresendő, sokkal inkább abban, hogy egyetlen águk több száz kilogrammot nyomhat, teljes egészében pedig akár több tonnát, avagy viharkárok esetén elképesztő veszélyt jelentenek nemcsak ingatlanunkra, hanem ingóságainkra is. A manapság uralkodó szélsőséges időjárási helyzetekben pedig betegség vagy sérülés sem szükséges a fának ahhoz, hogy egy-egy ága leszakadjon, ami nagyon könnyen súlyos károkat idézhet elő például garázsunk vagy otthonunk tetőszerkezetében, de autónkra ráesve is több százezer, sőt több millió forintos javítási költséget okozhat.

A helyzetet tovább bonyolíthatja és ronthatja, ha a mi területünkön álló fa más tulajdonát rongálja meg, esetleg elektromos- vagy telefonvezetékeket szakít le. Ilyenkor nemcsak a keletkezett kárt kell megtéríteni, hanem bizonyos esetekben súlyos büntetéssel, feljelentéssel is számolhatunk. Emiatt érdemes még azelőtt gondoskodni egy fa megfelelő visszanyírásáról és rizikófaktorának csökkentéséről, hogy súlyos anyagi kárt okozna, esetleg emberi életet sodorna veszélybe.