Vissza a hírek oldalra

Nemcsak a ház körül, a lakásban is keletkezhet zöldhulladék

(2019-03-12 )

Bár ez alapvetően nem a legrosszabb megoldás, azonban a zöldhulladék sajátossága, hogy nagyon hamar megindul a bomlási folyamat, vagyis a rothadás, ami rendkívül kellemetlen szagokkal jár együtt, ezáltal ha nem ürítjük gyakran a szemetest, akkor a lakásban, egyéb esetben a kinti nagy kuka környékén kell orrfacsaró bűzzel számolnunk.

Hogy mi lehet a megoldás? Példának okáért az, ha a lakásban termelődő zöldhulladékot együtt gyűjtjük a kültérivel, ami nyilván egész évben nem túl gazdaságos megoldás, de amennyiben a lenyírt füvet, a leveleket vagy a lemetszett gallyakat folyamatosan elszállíttatjuk, akkor az odabent keletkező bio-szemét is elfér a zsákokban. Hogy pontosan miket sorolhatunk ebből a szemszögből a zöldhulladékok közé? Lássuk!

Szobanövények

Egyetlen lakásból sem hiányozhatnak a szobanövények, melyek alapvetően meghatározzák egy otthon természetes megjelenését, levegőminőségét és hangulatát egyaránt. Néhányan igazi megszállottjai a benti virágoknak és örökzöldeknek, ezáltal olyan sok növény összegyűlhet az egyes helyiségekben vagy az ablakokban, hogy folyamatos gondozásuk akár heti szinten egy-két vödörnyi szemetet eredményez. Elszáradt hajtások vagy virágok, lehullott levelek és termések mind nagy mennyiségben keletkezhetnek ilyenkor, és mivel ugyanolyan növényekről származnak, mint a kertben találhatók, ezért nyugodtan elhelyezhetők a többi zöldhulladék között.

Télikert

Ha valaki szereti a növényeket, az egy dolog, azonban ennek a rajongásnak egy következő szintje a télikert, amit a tulajdonosok nemcsak télen, hanem nyáron is dugig pakolnak növényekkel. Ezek között nagyon sokszor találhatunk olyanokat is, melyek egy nyáriak, de amennyiben évelőkről van szó, azok is rengeteg szemetet termelnek. Ezek többsége a szobanövényekhez hasonlóan száraz hajtás vagy virágzat, elhullott levél, esetleg termésszármazék. Mivel mind növényi alapú nyesedékről beszélünk, a télikertben összegyűjtött szemetet is bátran elhelyezhetjük a zöldhulladék zsákjában.

Zöldség- és gyümölcsmaradékok

Habár egyre többen ügyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb hazavitt élelmiszert kelljen kidobni a szemétbe, sajnos a zöldségekkel és a gyümölcsökkel alapvető probléma, hogy nem látunk az egészséges héj mögé. Emiatt nem kizárt, hogy egy szépnek és egészségesnek tűnő gyümölcs vagy zöldség másnapra megrohad, ezáltal fogyaszthatatlanná válik, ergo mehet a kukába. Ide kapcsolódik még, hogy a növényi eredetű ételeket rendszerint meg kell hámozni vagy pucolni ahhoz, hogy elfogyaszthassuk őket, ezáltal rengeteg hulladék keletkezik ebben a formában is, ami egy normál családban heti szinten egy kisebb zsákot megtelít. Mivel ezek a maradékok mind növényi eredetűek, zöldhulladéknak minősülnek, azonban ügyelni kell néhány apróságra, például a csomagolások vagy a matricák eltávolítására, hiszen bár egy a banánhéjon maradt aprócska matrica vagy árcédula még nem okoz nagy gondot, de egy kiló narancs vagy krumpli nerczsákja már annál inkább, lévén az közönséges műanyag.

Karácsonyfa és egyéb természetes dekorációk

Noha egyre több családban díszítenek műfenyőt az ünnepek alkalmából, azonban sokaknál a magasabb ár ellenére is az igazi, élő fenyő mellett döntenek, sőt mi több, számtalan olyan dekorációt vásárolnak vagy készítenek, ami élő ágakból, virágokból, termésekből és egyéb növényszármazékokból áll. Egy átlagos családnál az ünnepi szezonban legalább egy szemetes zsák megtölthető az ilyen növényi hulladékokkal, hiszen az adventi koszorú, a fenyőágas dekoráció, valamint a karácsonyfa is a szemétben végzi – legkésőbb újév után. Ezek mind- mind zöldhulladéknak tekinthetők, azonban rendkívül körültekintően kell eljárni velük, hiszen a fenyőfáról le kell vágni minden műanyag maradékot, legyen az dísz vagy szaloncukros papír, de ugyanez igaz a dekorációkra is. Ha valami nem növényi eredetű, annak nincs helye a zöldhulladék között!