Vissza a hírek oldalra

Nem csak a kertünk szépül meg tőle, a fának is jó a fagondozás

(2019-01-12 )

Egy díszkert esetében azonban a favágás sokszor egyet jelent a fagondozással, ami gyakorlatilag a nagyobbra nőtt növények metszéséről és megfiatalításáról szól. Rengetegen úgy hiszik ugyanis, hogy egy magasra növő vagy túlontúl terebélyes fával nem lehet már mást tenni, mint egy az egyben kivágni és eltüntetni a kertből, holott a megfelelő szakértelemmel úgy vissza lehet nyesni, hogy utána akadálytalanul, megszépülve és megfiatalodva még hosszú éveken, sőt akár évtizedeken át lehet saját zöldövezetünk biztonságos dísze. Merthogy a fagondozás nem minden esetben csak a mi kényelmünket és biztonságunkat szolgálja, a legtöbbször magának a növénynek is jó! Hogy miként?

Megelőzhetjük vele a viharkárokat

A viharkárok több szempontból is képesek rendkívüli kellemetlenségeket okozni nekünk és fáinknak egyaránt, holott ez a probléma a megfelelő és időben kivitelezett fagondozással könnyedén megelőzhető lenne. Mivel ugyanis a fák élőlények, ezáltal képesek ugyanúgy megbetegedni és megöregedni, mint az emberek, ágaik elkorhadhatnak, kártevők költözhetnek beléjük, amit fontos idejekorán felismerni. Ha ugyanis ez a folyamat a lombkoronától indul, akkor a megfelelő ágak levágásával a fa újra biztonságossá tehető, hovatovább teljesen visszafiatalítható, hogy ne foglaljon annyi helyet, ne nyomja el a körülötte vagy alatta terebélyesedő növényeket és így tovább.

Amennyiben a probléma nincs időben észlelve, szinte bármikor számolhatunk viharkárok keletkezésével, hiszen a manapság tomboló, gyakran orkán erejű széllökések sokszor még az egészséges fákat is megrongálhatják, nem szükséges hozzá semmilyen egyéb kísérő jelenség. A letöredező ágak ráadásul egyre komolyabb problémákat idéznek elő, hiszen bár a kisebb darabok nem, de a lombkorona egy jelentősebb részének leszakadása vagy megrepedése miatt a fa elveszíti egyensúlyát, ezáltal egy következő viharban vagy nagyobb szél idején még nagyobb sérülés érheti. A növény károsodása bár önmagában is nagy probléma, azonban számolni kell azzal, hogy ilyenkor a leszakadó ágak kárt tehetnek az autónkban, a garázsunkban, az otthonunkban, de akár díszkertünk többi növényében egyaránt. Sőt mi több, villanyvezetékek vagy más tulajdonának megrongálása nem ritkán büntetést is vonhat magával a keletkező anyagi kár megtérítésén felül.

Megfiatalodik tőle a fa

Fentebb már hangsúlyoztuk, hogy a favágás nem minden esetben jelenti a fa elpusztítását, sok esetben elegendő ugyanis csak megfelelően visszametszeni ahhoz, hogy még évekig lakókörnyezetünk dísze maradhasson. Főként az alpin technikás favágás által ugyanis rengeteg lehetőségünk lesz ebből a szempontból, és bár a fa magasságából a legritkább esetben lehet jelentős mennyiséget lefaragni, egy túl terebélyes lombkorona azonban könnyedén orvosolható. Sőt mi több, a fiatalítás sok esetben csak a beteg, elhalt vagy élősködők által megtámadott ágakat érinti, aminek részeként a fát gyakorlatilag meggyógyítjuk, ezáltal újra erősödhet, növekedhet, hovatovább egészségesen, nem utolsó sorban pedig biztonságosan növelheti privát zöldövezetünk esztétikáját.

Kertünk többi növénye is fellélegezhet

Gyakran előfordul, hogy bár egy nagyobbra nőtt fa egészséges, azonban olyan gyorsan növekszik, hogy teljesen elnyomja maga körül a kert többi növényét. Ilyenkor határozott korrekcióra van szükség, ami a fentiek értelmében nem jelenti azt, hogy a problémás fát ki kell vágni, elegendő lehet csak a súlypontok figyelembevételével megformázni, hogy az alatta vagy mellette elhelyezkedő példányok is tovább tudjanak erősödni és növekedni. Ezzel nemcsak magával a problémás egyeddel teszünk nagyon jót, hanem hosszabb távon kertünk összes növényével is, hiszen árnyékban vagy elnyomás alatt nyilván egyik sem tud megfelelően fejlődni.