Favágás alpin technikával

Fakivágás alpin technikával

A fakivágás normál esetben a helyszín és a fa állapotának megfelelő felmérése után a földről történik, azonban vannak olyan helyzetek, amikor ez a módszer nem alkalmazható biztonságosan. Előfordulhat ugyanis, hogy a hagyományos vágáshoz nincs elég hely, vezetékek akadályozzák a ledöntést, vagy a fa túl beteg és sérült a folyamat kivitelezéséhez.

Ilyenkor lehet tökéletes alternatíva a fakivágás alpin technikával, aminek a lényege az, hogy a favágók megfelelő biztonsági felszerelések társaságában felmásznak a lombkoronáig, majd onnan gyakorlatilag apró darabokban bontják le a fát, aminek jóvoltából az ágak és a törzs magasan fekvő részei is maximális kontroll mellett ereszthetők le a földre úgy, hogy semmiben ne okozzanak kárt.

Fontos azonban, hogy az alpin technikás favágás nemcsak megfelelő szaktudást és felszereléseket igényel, hanem kimagasló fizikai és mentális felkészültséget is, hiszen a favágó ilyenkor több méter magasban dolgozik, és minden vágás után pontosan fel kell mérnie a helyzetet, valamint a fa állapotát ahhoz, hogy se önmagában, se másokban, se a környező ingatlanokban és egyéb objektumokban ne tegyen kárt.