Vissza a hírek oldalra

Mikor lehet szükség egy fa kivágására?

(2018-11-15 )

Nem elég az elszántság és egy motorfűrész, hiszen ezzel akár mások életét, valamint értékeit is veszélybe sodorhatjuk. Emiatt nagyon fontos mindig szakemberekre bízni egy fa ledöntését, de a munka veszélyeinek felismerése mellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mikor van szükség egy fa kivágására. Sokan ugyanis vagy nem veszik észre, vagy csak ráérősen tekintenek rá, ha problémát tapasztalnak egy nagyobbra nőtt fával a saját területükön, holott a viharkárok, az elöregedés vagy a korhadás olyan szerkezeti problémákat idézhetnek elő a növényben, ami gyakorlatilag időzített bombává teheti. Hogy mégis mikor lehet szükség egy fa kivágására? Mondjuk a három legáltalánosabb esetet:

Ha megsérült egy viharban

Az utóbbi években Magyarországon is teljesen általánossá váltak az óriási kifutószelekkel érkező viharok, melyek nemcsak közvetlenül tudnak kárt tenni ingatlanjainkban, hanem közvetett formában is, ha a közelben több magasra nőtt fa található. A nagy szél ugyanis sok esetben még az egészséges fákat is képes olyan erővel döntögetni és hajlítani, hogy közben leszakítja több águkat, eltöri a törzsüket vagy a földből kicsavarva borítja el őket. Gyakran azonban enyhének tűnő viharkárok után is ki kell vágni bizonyos fákat, hiszen rengetegen ugyan nem tartják nagy problémának, ha egy nagyobb ág letörött a szélben, valójában azonban ez igencsak komoly baj lehet!

Hogy miért? Mert a fa minden egyes ága úgy növekedik és formálódik, hogy folyamatosan kiegyensúlyozza a törzset, ami azt jelenti, hogy ha egy nagyobb ág letörik, akkor felborul ez az egyensúly, vagyis a ránézésre jó állapotban lévő fa törzsére jelentős erőhatás nehezedik, ez a feszültség pedig már kisebb szélben is katasztrófát idézhet elő. Ezért nagyon fontos, hogy még azelőtt tegyünk ellene, mielőtt bekövetkezne a baj. Természetesen nem kell feltétlenül minden esetben a teljes kidöntéshez folyamodni, néha elég lehet egy kis korrigálás is, de ha biztosra akarunk menni, akkor a nagy viharkáron átesett fákat érdemesebb inkább teljesen levágni.

Ha megbetegedett

Főként az idősebb fákat rengeteg különféle betegség támadhatja meg, de korukból kifolyólag, sőt néhány kártevő közbenjárásával is olyan kár keletkezhet szerkezetükben, ami kívülről talán egyáltalán nem látható, azonban gyakorlatilag egy időzített bombaként tekinthetünk rájuk. A fák ugyanis a különféle betegségek és kártevők hatására olyan szerkezeti sérüléseket szenvedhetnek el, melyek az első egy-két évben rejtve maradhatnak, hiszen a fa élőlény, folyamatosan harcol majd azért, hogy életben maradhasson, így amikor észrevesszük, hogy elkezdi hullatni a levelét, száradnak az ágai, ledobálja a kérgét, akkor már a 24. órában van, tehát sokáig nem halogathatjuk a ledöntését. Ilyen esetekben ugyanis szerkezetileg már akkora sérüléseket szenvedett, hogy egy kisebb szélvihar is könnyebben törhet le belőle nagyobb darabokat, vagy döntheti ki az egészet – óriási kárt okozva ezzel a közeli ingatlanokban, ingóságokban vagy éppen a kert értékes dísznövényeiben.

Ha túl nagyra nőtt

Rengeteg ültetnek fákat otthonuk közelében teljesen felelőtlenül, ezáltal túl közel az ingatlanhoz vagy a villanyvezetékhez, illetve olyan egyéb helyekre, ahol a telepítéskor még talán nem okoz problémát a mérete, néhány év vagy évtized múlva azonban már igen. Ilyen esetekben általában már nem lehet, vagy egyszerűen felesleges a visszavágással vagy a fiatalítással törődni, inkább végérvényesen meg kell szűntetni a problémát, tehát a fát valamilyen formában le kell dönteni. A túl nagyra nőtt példányok kivágása egyébiránt többnyire rengeteg problémát vet fel, hiszen amennyiben hagyták ennyire elmérgesedni a helyzetet, akkor azok a fák sokszor már vagy betegek, vagy belenőttek például a villanyvezetékbe, tehát eltávolításuk általában valamilyen speciális megoldást, akár az alpin technika alkalmazását is igényelheti.