Vissza a hírek oldalra

Ezért fontos a zöldhulladék szakszerű elszállítása

(2018-11-08 )

Ezek a kijelentések azonban ebben a formában rendkívül nagy sarkítások, hiszen nemcsak a háztartási hulladékot, hanem a zöldhulladékot is nagyon fontos szakszerűen elszállítani, majd kijelölt lerakóhelyeken elhelyezni, ahol gondoskodnak a gyors újrahasznosításról és a komposztálásról, ezzel elkerülve a különféle problémákat, így például a tűzeseteket. Hogy mégis miért fontos a zöldhulladékok szakszerű elszállítása? Soroljuk a legfontosabb pontokat:

Lerontja kertünk esztétikai értékét

Aki kertes házzal rendelkezik, az bizonyára megbecsüli a körülötte elterülő zöldövezetet, ezáltal lehetőségeihez és igényeihez mérten megpróbálja rendben tartani a pázsitot, az elültetett gyümölcsfákat, dísznövényeket, sövényeket és egyebeket. Ez a folyamat azonban jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezésével jár együtt, amit nagyon sokan egyszerűen a kert végében tárolnak, illetve próbálnak komposztálni. Néhány évig ez ugyan működhet is, azonban több gyümölcsfa vagy folyamatosan növekvő növények mellett egyre nagyobb mennyiségű hulladék keletkezik, melyek közül a vastagabbakat ugyan el lehet égetni a kandallóban vagy a kazánban – ha fatüzelésű fűtési rendszerünk van –, azonban a sok-sok levágott fű, a vékonyabb ágak, levelek és egyebek gyűjtögetése folyamatosan jelentősebb mennyiségű helyet vesz majd el a kertünkből.

Ennek következtében nemcsak egyre nagyobb komposztálót kell telepítenünk otthon, hanem a folyamatosan gyűlő szeméthalom is egyre jobban lerontja a kert esztétikai értékét, vagyis a csodálatos zöld gyep, a virágzó vagy termő gyümölcsfák, esetleg egy meseszép díszkert mellett egészen lehangoló lehet elszáradt és rothadó ágakat, növényeket, virágokat és egyebeket látni. Olyan ez, mintha egy frissen átadott, csodálatos lakóparkban ott hagyták volna a korábbi épületek romjait egy kupacon, ami a látvány szempontjából egyáltalán nem odaillő.

A komposztálás kellemetlen szagokat áraszt

A zöldhulladék látványa azonban önmagában nem minden, hiszen sokan hajlamosak szemet hunyni felette, vagy valamilyen alternatívát megvalósítani – például egy sövénykerítést létesíteni – azért, hogy ideig-óráig takarni lehessen a szemétkupacot, azonban amit kevesen tudnak, hogy a komposztálásnak bizony szaga is van. Méghozzá egyáltalán nem valami kellemes, ami akkor is igaz, ha csak a lenyírt füvet gyűjtjük össze egy helyen, de ha ehhez különféle dísznövények, esetleg zöldségek és gyümölcsök társulnak, akkor gyakorlatilag egész évben szagolhatjuk a kellemetlen rothadó zöldhulladékot, amit leginkább a trágyához lehet hasonlítani. A komposztálás kapcsán ez a probléma elkerülhetetlen, éppen ezért érdemes a biohulladékot még frissen elszállítani, hiszen nemcsak minket, hanem a szomszédokat is zavarhatja ez a kellemetlenség.

Nem terheljük vele környezetünket

Mint már fentebb is említettük, a zöldhulladék kapcsán sokan úgy gondolják, hogy a természetes alapanyagokból kifolyólag egyáltalán nem terheli a környezetet, azonban ez a kijelentés ebben a formájában egyáltalán nem állja meg a helyét. Bár a komposztálás valóban egy természetes folyamat, azonban sokan nem komposztálják, hanem a kert végében elégetik, vagy olyan kukába teszik a zöld hulladékot, amivel nem a megfelelő helyre kerül. Ezek közül az első alternatíva rendkívüli terhelést ró a környezetre, de az sem mindig jó megoldás, ha elvisszük az erdő szélére, és ott kidobjuk a növényi nyesedékeket. Ez ugyanis egyrészt illegális, másrészt a statisztikák szerint rengeteg tűzesetet okoznak az így lerakott, és száradó zöldhulladékok, hovatovább azzal is fontos számolni, hogy „szemetünket” ilyen esetben is el kell takarítania valakinek, rendszerint a helyi önkormányzatnak, ami rengeteg pénzt vehet ki az adófizetők zsebéből.